Opleiding machinist

Opleiding machinist

Als je de opleiding tot machinist wil volgen, dan kies je voor grondverzet- of wegenbouwmachines. Kies je voor de opleiding machinist grondverzetmachine? Dan maak je een keuze tussen tussen wiellaadschop (shovel) of hydraulische graafmachine (mobiele kraan). De machinist wegenbouwmachines bedient de wals of asfalt afwerkmachine. Wil jij machinist worden? Meld je dan aan voor de opleiding bij InfraVak. Wil je meer weten over de opleiding? Dan vertellen wij je graag meer over wat de opleiding inhoudt en wat er tijdens de opleiding van jou wordt verwacht. Ga jij de uitdaging als machinist aan?

Opleiding machinist niveau 3

De opleidingen tot machinist zijn allemaal op niveau 3. Hiervoor heb je minimaal een diploma vmbo kader of een relevante beroepsopleiding op niveau 2 nodig hebt. Als machinist werk je met de grote, sterke en zware machines in de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Je moet dus erg nauwkeurig zijn, de machine volledig beheersen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Daarnaast moet je ook veilig kunnen werken op een terrein waar van alles gebeurt. Ook is samenwerking erg belangrijk. Je hebt als machinist namelijk veel te maken met collega’s, uitvoerders, opdrachtgevers, omwonenden, voorbijgangers en verkeersdeelnemers. Dit maakt je beroep ook nog eens extra afwisselend!

Opleiding machinist: een praktijkgerichte opleiding

Tijdens de opleiding tot machinist leer je meteen waar je je straks in je werkzame leven ook daadwerkelijk mee bezig zult gaan houden. De opleiding is erg praktijkgericht. Vanaf dag één zul je leren hoe om te gaan met de verschillende machines. Naast dat je ermee leert werken, wordt je tijdens de opleiding tot machinist ook alles bijgebracht over het onderhoud van en uitvoeren van (kleine) reparaties aan de machines. Zo kun jij je in je werk straks altijd zelfstandig zien te redden.

Opleiding machinist bij InfraVak

Als je geen ervaring hebt op machines en/of in de wegenbouw, dan is het verstandig om te beginnen met de opleiding ‘vakman GWW’. Op die manier maak je in je dagelijkse werk kennis met machines en kun je een weloverwogen keuze maken. Let op, want het aantal opleidingsplaatsen voor jongeren die machinist willen worden is beperkt. Zie jij het wel zitten om de opleiding tot machinist te volgen? En ben je benieuwd of er nog een plekje voor jou is? Bel ons dan even voor de mogelijkheden. Zo weet je binnen korte tijd of jij binnenkort met de opleiding kunt starten.

Wat ga je concreet doen?

Wat je precies gaat doen na je opleiding tot machinist hangt vanzelfsprekend af van het type werkgever waar je terechtkomt. Maar in algemene zin valt te zeggen dat je je zult gaan bezighouden met grondverzetwerkzaamheden. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld sleuven en sloten zult graven, bermen en taluds zult afwerken, terreinen vlak zult maken of zult baggeren vanaf een ponton in het water. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van werkzaamheden die je na je opleiding tot machinist kunt verwachten. Al met al kunnen we stellen dat het werk van een machinist grondverzet tamelijk veelzijdig is.

Waar kom je te werken?

Na het volgen van de opleiding tot machinist zul je waarschijnlijk komen te werken in de zogeheten GWW-bouw: grond, water en wegen. Je kunt in dienst treden bij een loon- of verhuurbedrijf, waarbij je je bezighoudt met telkens weer een nieuw project op een nieuwe (bouw)locatie. Ook kun je ervoor kiezen te gaan werken in de agrarische sector, waardoor je meer plaatsgebonden bent en je specifiek bezighoudt met landbouwmachines.

Machinist worden? Meld je aan voor de opleiding machinist

Houd jij van grote machines en vind je het een uitdaging om hier heel nauwkeurig mee te kunnen werken? En werk je graag in de buitenlucht? Dan ben jij de geschikte kandidaat om machinist te worden. Meld je aan voor de opleiding machinist door contact met ons op te nemen. Naast de opleiding machinist, biedt InfraVak meerdere opleidingen binnen de infra zoals vakman GWW, wegenbouwer, waterbouwer, stratenmaker en wegenwerker. Twijfel je nog tussen verschillende opleidingen bij InfraVak? Of wil je liever eerst nog wat meer informatie? Bel of mail ons dan via 0548 – 370 550 of info@infravak.nl. We geven je graag meer informatie over de opleiding machinist!

Terug naar overzicht